Jedno wam powiem mam dylemat. W domu mam dwie biblioteczki w salonie i w kuchni, teraz nie wiem jakie miejsce ma mieć ta książka. Książka nie jest z tych co można przeczytać i odłożyć na półkę. Syn Audrey po za wspomnieniami o matce publikuje również
przepisy kulinarne jakie w domu przygotowano. Często to jej własne przepisy i zmodyfikowane .
Czytając książkę ślinka sama zbiera się w kącikach ust, pomiędzy faktami z życia Audrey specjały z kuchni najczęściej w Włoskiej, ale i Hiszpańskiej, Francuskiej, Greckiej.... Dzięki tej książce pokochałam przyprawy, oczywiście świeże, teraz to jest nie do pomyślenia by nie mieć doniczki z bazylią czy miętą na kuchennym parapecie :-)
Audrey to światowa kobieta, podróże to jej drugi dom. Bycie gwiazdą wiąże się z dużymi ograniczeniami w strefie prywatnym ale dla Audrey rodzina miała dla niej duże znaczenie i to ona była na pierwszym miejscu. Syn Lucca bardzo ciepło piszę o niej, udowadniając że czuł tą bliskość z matką.
Lucca dużą uwagę poświęcał życiu prywatnym w kontaktach z przyjaciółmi i z rodziną. Audrey jak każdy z nas ma swoje słabości i swoje zainteresowania po za pracą, chociaż wydawało by się że praca to jej pasja. Kocha psy i kwiaty oraz zakupy na pobliskich targach, by szukać świeżych produktów do swoich kulinarnych odkryć.
Czytając książkę szybko przeniesiesz się w świat w którym Audrey była. Będziesz smakować stronę za stroną inspirując cię do tworzenia w niebanalnych smakołyków w twojej kuchni.
Opis: ze strony www.wydawnictwoliterackie.pl
"... Odkryj prywatny świat Audrey Hepburn w niezwykłej bestsellerowej biografii napisanej przez syna aktorki!
Dziecięce wspomnienia, rodzinne anegdoty, cytaty z prywatnych listów, rysunki, skrupulatnie spisywane i gromadzone przez gwiazdę Hollywood przepisy na ulubione dania, które zapewniły jej doskonałą sylwetkę i przeszło 250 niepublikowanych wcześniej fotografii z domowego archiwum! To wszystko składa się na wyjątkową książkę, którą porównać można jedynie z głośnymi przed kilku laty „Fragmentami” Marilyn Monroe. Tym bardziej niezwykła to lektura, że ukazuje osobę zupełnie inną niż ekranowa Audrey-trzpiotka, którą wielbiły tłumy. Lucca Dotti tworzy portret spełnionej matki i żony, doskonałej kucharki, wielbicielki domowego ogniska, która gotowa była porzucić czerwony dywan dla rodzinnych kolacji i przyjęć w ogrodzie. Trzon książki stanowią osadzone w rodzinnym kontekście przepisy kulinarne. Są one jednak smakowitym, ale tylko pretekstem, niecodziennym sposobem na bezprecedensowe pokazanie prawdziwego życia legendy kina, poczynając od dzieciństwa spędzonego w Holandii podczas II wojny światowej, przez karierę w Hollywood, życie aktorki, matki i żony w Rzymie, aż po ostatnie lata spędzone na podróżach po świecie w roli ambasadora UNICEF.
„Audrey w domu” to rodzaj intymnego albumu, barwnego patchworku pokazującego świat aktorki i tych, których kochała najbardziej – jej dzieci, przyjaciół, zwierzęta. To wyrafinowana i piękna opowieść, która rozwija się od śniadania do lunchu, od lunchu do kolacji, od kolacji do przyjęcia w ogrodzie. Książka, która pozwala nam zajrzeć do domu Audrey przez dziurkę od klucza...."
Info:
Oryginalny tytuł: Audrey at Home:
Memories of My Mother's Kitchen
Data premiery: marzec 2016
Format: 170x235 mm
Oprawa: twarda
Liczba stron: 264
Czyli taka lektura w sam raz przy kuchennym blacie :-)
OdpowiedzUsuń